De missie van Leren Componeren:

Leren Componeren helpt die mensen die hun eigen composities, arrangementen en songs naar een hoger niveau willen tillen.

Het is mijn droom om schrijvers en/of producers van muziek te laten inzien dat componeren een aantal ambachtelijke vaardigheden behelst die te leren zijn. Tegelijkertijd moet de creatieve geest gevoed worden, zodat de artistieke drang kan worden beantwoord.
En juist deze beide aspecten fascineren mij: het ambacht en de intuïtie.

Met groot enthousiasme kan ik kennis overbrengen en weet ik altijd een ingang te vinden om het componeer-proces een impuls te geven. En dat geeft mij de grote kick. En dat is de reden dat Leren Componeren bestaat.

Wie ben ik als componist?

Als componist en arrangeur schrijf ik muziek die behalve het hart ook de onderbuik raakt.
Mijn muziek is een frisse mix van pop & jazz met een vleugje hedendaagse muziek.

In elke compositie zal ik proberen de luisteraar op het puntje van zijn stoel te krijgen. De luisteraar moet verrast. Dat kan zijn in klank, in vorm, het soort materiaal of het idee dat ik gebruik.

Het allerleukst in componeren en arrangeren vind ik orkestratie. Het pielen met alle klanken en die combineren op een unieke manier is iets waar ik dagen en nachten mee zoet kan zijn.

Voor wie componeert Marco zelf?

“Dear Marco,
Listening to 'La Vie est Belle'. Great writing, will put it into my iPod. Thanks and good luck"
Jean Toots Thielemans

“Dear Marco,
With increasing pleasure I have listened to your record! Several times in fact, together with some highly appreciated colleagues. I have to tell you that the music has been GREATLY written.
It is of very high quality, not only artistically but also conceptually."
Hein van de Geyn

Marco vindt altijd een weg om zijn inspiraties muzikaal vorm te geven op een originele wijze. Hij laat zich daarbij niet door stijlgrenzen beperken. Hij schrijft met evenveel elan, originele, sprekende theatermuziek, als zorgvuldig vormgegeven concertmuziek voor jazz- en hedendaagse ensembles.
Martin Fondse

Marco is een fijne man die mij heel erg geïnspireerd heeft bij het schrijven van muziek. Ik heb veel van hem overgenomen; en ik ben blij dat ie ook één dingetje van mij gejat heeft, want anders zou de balans veel te ver doorslaan.
Mike Boddé

Biografie

Muziek speelde in mijn jeugd nauwelijks een rol. Ja, mijn vader speelde thuis wel eens op het elektronisch orgel, maar dat deed geen vonk overslaan. Na de MAVO studeerde ik Elektronica en pas daarna stapte ik over naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ik ben een beetje een laatbloeier.

Na de studies Docent Muziek en Muziektheater had ik totaal geen animo om te gaan werken. Ik besloot om nog één studie te volgen: Compostitie/arrangeren aan het Codarts Conservatorium te Rotterdam. En daar kwam alles op zijn plek. Nu kon ik echt groeien in het creëren van muziek. Ik leerde alle technieken, theorie, vaardigheden en de mindset. In 2002 behaalde ik mijn diploma en nu had ik wel de zin om aan het werk te gaan.

Vanaf dat moment heb ik muziek gecomponeerd en gearrangeerd voor alle orkesten, ensembles en artiesten die ik waardeer. In 2003 won ik een prijs bij het Metropole Orkest: ik kreeg het orkest een week lang cadeau plus een week mixen.
Na een half jaar componeren en een week met het orkest in de studio, was mijn eerste cd 'La Vie est Belle' klaar. Deze cd werd mijn visitekaartje voor alle opdrachten die ik daarna kreeg. Van Concertgebouw Orkest tot aan Bob Fosko, van Clazz Ensemble tot aan Trijntje Oosterhuis.

In 2011 was ik het eenzame kluizenaarsleven dat ik had als componist beu. Het kwam niet meer overeen met mijn ware aard.

Vanaf dat moment heb ik mij subsidie-vrij verklaard en als doel gesteld mijn passie voor inspireren en ondernemen weer op te pakken.
En dit alles kwam in eerste instantie samen in de ComposersBootcamp. De keuze om zonder subsidie verder te gaan was lastig, maar het betaalde zich al snel in zoete vrucht terug. Ik werk nu veel samen, inspireer en motiveer veel mensen en zoek de dingen op die ik leuk en uitdagend vind. Bovendien is mijn omzet als componist en ondernemer naar een niveau gestegen dat met subsidie nooit mogelijk was geweest.

Naar verloop van tijd kwam ik erachter hoe ik de mensen echt kon helpen met mijn kennis over componeren en dat uit zich nu in deze website: LerenComponeren. Op deze website bied ik aan wat ik kan en neem de mensen mee in een weloverwogen programma dat hout snijdt. Er zijn genoeg boeken over componeren, vaak droog van stof en daar wil ik verandering in brengen. Want het is leuk om nieuwe dingen te creëren.

Componeren is een vak dat iedereen, met enige muzikale aanleg, kan leren.
Waar het om gaat is dat je de juiste vaardigheden, het ambacht, leert en dit leert combineren met je intuïtie. Op die manier kan  je altijd en overal componeren.
Het combineren van ambacht en intuïtie daar gaat het om. 

Naast LerenComponeren doe ik geregeld opdrachten voor filmmuziek. Dit doe ik samen met filmcomponist Fons Merkies of met Merlijn Snitker. Voor de films 'Het Bombardement', 'Chez Nous', 'Finn' & 'Elevator Sequence', heb ik de arrangementen en orkestraties gemaakt.
Elke zaterdag dirigeer ik het leukste jeugdorkest van Nederland: Het Haags Instrumentaal Jeugdensemble.

Op je muzikale vrijheid,
Marco C. de Bruin