In een coaching die ik laatst gaf, werd het me weer duidelijk hoe belangrijk het is om je drive te onderhouden. Het gevoel dat je alle creativiteit en energie van de wereld hebt is écht lekker en het geeft je vleugels. Je schrijft goeie noten, produceert lekkere tracks en je hebt ontelbaar ideeën.

Deze drive wil je natuurlijk zo lang als mogelijk vasthouden. Super!

En we je weet waarschijnlijk dat je deze drive minder lang kan vasthouden dan je wenst. Was het maar elke dag feest en kon je elke dag de beste creaties voortbrengen.

In mijn beleving is het anders.

Die ‘super’ drive heb ik meestal op maandag, als ik ben uitgerust van het weekend. Dan kan ik knallen, in de avond ook weer lekker doorwerken en er helemaal voor gaan. Op dinsdag is mijn drive al wat aan het afnemen, maar nog niet merkbaar genoeg om er werkelijk acht op te slaan.
Op woensdag ga ik toch iets merken en dan is donderdag en vrijdag doorzetten geblazen.
En dan in het weekend weer opladen, zodat de volgende week weer hetzelfde kan gaan.

Nu zie ik in dat ik op de maandag te veel geef en daardoor mijn creatieve drive verlies. Natuurlijk kun je niet altijd pieken en heb je ook ambachtelijk werk te doen.

Maar hoe zou het voor je zijn als je een constante goeie creatieve drive hebt. Die je ook makkelijk weer oppakt als je agenda even vol is met andere dingen. Dat je een creatieve flow heel makkelijk kunt oppakken en creëert op hoog niveau. Zou je hier in iets willen leren?

Zelf heb ik de laatste jaren ontdekt hoe ik mijn drive, mijn creatieve drive, kan onderhouden, zodanig dat ik op de momenten dat het moet ik gefocust en creatief kan zijn. En eigenlijk zijn het eenvoudige regeles die ik voor mezelf heb opgesteld. De uitwerking en het volhouden vraagt je doorzettingsvermogen en discipline.

Als belangrijkst is het om in tijdsblokken te werken. Zelf werk ik in blokken van 25 minuten, gevolgd door 5 minuten rust. En in die rust laat ik alles uit mijn handen vallen en ga bewegen. Dat kan zijn even lopen door de kamer of wat gewichten heffen of opdrukken. Buikspier oefeningen werken voor mij ook altijd goed. Als je maar iets doet en weg gaat van je werkplek.

En dit werken in tijdsblokken herhaal ik gedurende de periode die ik beschikbaar heb.

Het tweede ding is om je niet te laten afleiden tijdens het creatieve proces. Dus telefoon uit, geen mail, geen social media of wat dan ook. Laat je niet afleiden!

En deze vind ik ook niet makkelijk, want het is zo snel gedaan. Mijn laptop waar ik op werk is dezelfde als waar mail en social media binnen komt, dus hier heb ik me écht getraind om niet te laten afleiden. Als je dit 21 dagen volhoud, dan is het een geautomatiseerd gedrag.

Als derde tip: vertrouw op je hulpbronnen. Daarmee bedoel ik dat iedereen in zich de beste creativiteit kan vinden, de vindingrijkheid om composities te schrijven. En vertrouwen geeft eerder toegang tot deze hulpbron, dan het willen presteren en mooie muziek willen maken. Ik vergelijk het het vaak met het spelen van een wedstrijd. Als ik er in ga met het gevoel van ‘Deze wedstrijd wil ik winnen’, dan ga ik deze juist verliezen.

Als ik er in ge met het gevoel een lekkere wedstrijd te spelen, dan win ik vaak en en heb een goeie tijd.

Wanneer je deze 3 tips installeert in je creatieve leven als componist, producer, songwriter of arrangeur dan zal dit je op termijn veel controle geven over je creatieve drive. Gun het wat tijd, houd het 21 dagen vol en dan is het in je lijf geautomatiseerd.

Met plezier,

Marco

PS. Het is je zo mogelijk duidelijk dat ik ’s avonds op tijd stop om drive voor de volgende dag weer op te laden, dan bereik ik meer. Wat ga jij doen?


  3 replies to "Onderhoud je creatieve drive"

  • Hans Oosterwal

   Mooie blog Marco, herkenbaar. Van Stravinsky is bekend dat hij ook zo gedisciplineerd werkte. Hij mocht in zijn tijdsblokken absoluut niet gestoord worden. Zijn tijden lagen ook vast, zoals een gewone werkdag.
   Met vriendelijke groet, en succes.

  • Toon oomen

   Het zijn drie eenvoudige tips en oh wat zijn ze waar. Het heeft mij in elk geval veel gebracht zoals helderheid in het proces, en voel me opgeladen en energiek na een werk sessie. De vraag alleen , hoe bepaal ik mijn tijdseenheid. Ik vind 20 minuten fijn maar ga nu ook eens 25 minuten proberen. Het hangt ervan af, laatst was ik zo moe dat ik na 10 minuten telkens even stopte. Heb een goed six pack ontwikkeld die dag. Dank je wel voor de tips Marco!

   • Marco de Bruin

    Lekker Toon, goe dom te horen.
    Als 10 minuten voor jou goed werkt op bepaalde dagen, helemaal goed. Waar je zo mogelijk streng in kunt zijn is de pauzes die je neemt. Afstand nemen van je werk, letterlijk opstaan en je lijf in beweging brengen. Dan maak je ook meteen dopamine aan.
    Super!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.