Het begint al met Manier 1, je hebt het misschien niet direct gezien, maar in mijn eigen compositie heb na controle dit direct toegepast, de hoekpunten, zij kunnen een basis vormen voor een melodische lijn. 
Manier 2 weg van één; Dit had je al vaker aangegeven, in vorige lessen, en dat geeft meer speelsheid in je werk en ruimte…

Manier 3, akkoorden komen later, dat vind echt heel goed, een akkoord dwingt je in een stramien, wat ten koste kan gaan van een mooie melodielijn, omdat je geneigd bent je aan de akkoordnoten te houden terwijl dat helemaal niet hoeft…

Dank voor jouw ondersteuning, je doet dat goed, erg leerzaam ook…

Hans Gynt

Componist en Klarinettist

Ik wil je graag even bedanken nu we alweer over de helft van het programma zijn. De manier waarop jij werkt vind ik fantastisch, ik wordt er echt heel blij van. Zoals jij met deze materie omgaat, en de compositie tot ontwikkeling laat komen, wat dan resulteert in een echte apotheose, vind ik fenomenaal.

 Deze energie wil ik graag aan jou teruggeven, de vreugde die ik ervaar wil ik graag met jou delen en mijn dank hierover uitspreken. Het doet mij denken aan de wijze waarop ik mij kan verliezen in het schilderen en tekenen wat ik doe of beeldhouwen waar ik mij ook mee bezighield, echt heel vervullend.

Je beschikt over een geweldige kennis en inzicht dit helpt jou om te kunnen werken zoals je dat doet. Het stroomt gewoon, dank, dank dat ik hiervan getuige mag zijn en ik hoop dat jij er ook zo blij van wordt, want dit is eigenlijk volgens mij, de vreugde van het bestaan en waarom wij hier op aarde zijn, deze energie zou  standaard onder het handelen van de mens kunnen zijn.

Je nodigt de ander uit, een andere aandacht te ontwikkelen. Proficiat, en ik wens je derhalve heel veel succes met deze ‘nieuw’ ingeslagen weg.

Rest mij je nogmaals te danken voor hetgeen ik met en via jou in het leven mag ervaren…

Hans Gynt

Componist en Klarinettist

Ik vind de lessen van Marco ongelofelijk inspirerend!

Ik kan steeds gewoon niet wachten tot ik weer een nieuw lesonderdeel (module) onder handen kan nemen: het staat telkens zo boordevol interessante verdiepingen wat betreft allerlei ter zake doende onderwerpen voor een componist en componisten in wording. Onderwerpen die me echt anders laten denken over en kijken naar het componeren en die je zodoende meer naar een structurelere aanpak en een relevantere samenhang leiden: hetgeen al je ideeën naar een beter geheel brengt.

En niet te vergeten: de bijzondere interviews, waarvan elke lesmodule er een bevat, met componisten die, regelrecht uit het métier, je inspirerende inkijk geven in hun verschillende werkmanieren en benaderingen, vers “uit het veld” plus de mooie muzikale voorbeelden.

Marco heeft er een geweldig werk van gemaakt om, op een begrijpbare wijze, heel duidelijk aan bod te brengen wat er werkelijk toe doet voor beginnende en gevorderde componisten uit alle “windrichtingen (muziekstijlen) afkomstig

-pop, jazz, klassiek, noem het maar-, in een uiterst brede benadering, met een heel duidelijke en prettige uitleg en vanuit veel ervaring.

 De coaching, waarin je eigen werk vervolgens besproken wordt en van commentaar voorzien, is steeds eerlijk, sympathiek en positief.

 Dank je wel, Marco! It’s been a wonderful ride!

Margo van Bergen

Zangeres, zangpedagoge, componiste, tekstdichteres

Marco is een gedreven en enthousiaste docent, die open staat voor nieuwe ideeën, en die er alles aan doet om zijn leerling op een hoger niveau te brengen. Kritisch maar wel
empatisch. Ik heb veel van hem geleerd, en hoop in de toekomst nog vaker van hem les te hebben.

Mike Boddé

Componist, pianist, cabaratier, televisie

De composities die ik schrijf zijn niet een muziekstijl gebonden en mixen elementen uit de jazz, klassieke muziek en wereldmuziek. Ik ken Marco als een specialist als het gaat om het combineren van muziekstijlen. Toen ik vastliep en bij hem aanklopte voor advies heeft hij me op heel andere ideeën gebracht. Dingen waar ik nog nooit aan gedacht had of van gehoord had als autodidactisch componist.

Werner Janssen

Saxofonist & Bewust Improviseren

Marco spiegelt voortdurend en laat je daardoor gerichte en weloverwogen keuzes maken.

Zijn methode door ruim aandacht te besteden aan het voortraject ( wat voor sfeer en beeld beoog ik met mijn compositie) werkt inspirerend en genereert veel ruimte voor je creativiteit. Vervolgens biedt hij je de praktische tools (aansluitend op je vraag) om aan de slag te gaan.

Simone Honijk

Zangstudio Simone Honijk

Marco C. is an unparalleled inspirator in coaching composers. I followed his course at Leren Componeren and was truly amazed about freshness of the ideas, inspiring novel approach and the fact that he tackled issues that are as relevant as unspoken of before. If you write music, do yoursel a favour and take a day to do a course at Leren Componeren.
It's worth the effort

Gijs Meeusen

Artesc

Met veel enthousiasme, diepgang en dynamiek presenteert Marco zich tijdens Leren Componeren. Hij is in staat om een diversiteit aan handvatten aan te reiken om hun doelgerichtheid en (muzikale) creativiteit te vergroten.

John Weijers

Creative at Mindset

I have experienced with Marco as most inspiring. His suggestions about composing are fresh, easy to use and -last but not least- great fun to apply at your own creative ideas.

Ger de Zeeuw

Asko | Schönberg

met Leren Componeren liet Marco een andere kant zien van het muzikant / componist zijn! Het heeft mijn blik verruimd en het is erg inspirerend!

Jaap Jan Bakker

Componist

Zaterdag 14 januari een inspirerende dag beleefd dankzij Marco C. de Bruin, initiator van Leren Componeren. Interessante dingen opgestoken, leuke mensen ontmoet, interessante gesprekken gevoerd en mijn inzichten uitgebreid, en dit alles vanwege de enthousiaste bezielende aanpak van Marco/ 

Roeland Gerritsen

Radio 4 (KRO, Omroep MAX)

The Leren Componeren was a day full of new inspiration and drive. It gave a boost to start working without disturbing matters and some good ideas on how to give your own composing or arrangingwork more clarity. I can highly recommend this day!

Jorina van Bergen

Musicteacher at Christelijk College de Populier

I've known Marco for many years. During his first Composers Bootcamp, he managed to communicate the knowledge of musical composition he had gathered over the years with captivating enthouisasm and energy. I found his former Composers Bootcamp very inspiring for both th ebeginning and the more experienced composers/arrangers/songwriters; it certainly gave me some interesting points of view on how to get the right mindset for writing music. I can certainly recommend anyone who's interested in writing music to participate in Marco's courses.

Peter Denissen

Guitarist, composer, arranger, teacher

Marco is een man vol passie en muziek. Bij Leren Componeren laat hij zien en horen hoe je als componist van niets iets groots kunt maken. Met zijn eenvoudige voorbeelden en humor draagt hij de aanwezigen uit om wat ze allemaal weten even los te laten en zich zelf en de muziek te analyseren. Marco deelt graag zijn kennis en het leifst op een enrgieke manier. Ik heb veel van Marco geleerd en ben van mening dat elke componist op z'n minst een cursus bij Leren Componeren zou moeten volgen. 

Patrick Schouten

Composer | producer

Graag houd ik contact met je, dus prima om me in je mailings mee te blijven nemen. Want vroeg of laat zal ik weer aanhaken. 

Dank voor alle inspiratie, antwoorden en bovenal je enthousiasme waardoor je echt gaat geloven dat je uiteindelijk kan maken wat je voor ogen hebt.

Egbert de Kruijver

Musicteacher at Christelijk College de Populier

Margreet Onneweer:  Je hebt een mooie manier geschetst hoe je componeren kunt benaderen. Je vertelt in toegankelijke taal heel praktisch over stappen van de opbouw van een pakkend stukje muziek. Ook de nieuwe minicursus heb ik al vluchtig beluisterd: een waardevolle aanvulling.
Er is werk aan de winkel.

Dank voor je bezielde wijze waarop je je kennis deelt. Dat is mooi!

Pascal TumuleroInteressant boek... Ik wil me ook inschrijven voor je cursus componeren.