Inhoud van de modules
Module 1: Componeer basis
De basisvaardigheden van elke componist leer je in deze sessie. Van improvisatie naar notatie en meer. Hoe scherp je je muzikale verbeelding aan en verbeter je je techniek.
Module 2: Alles uit één idee
Een hele compositie schrijven vanuit één idee leer je in deze sessie. Wanneer je dit beheerst kun je meer muziek schrijven met een doordacht idee, waarbij je het materiaal goed leert bewerken.
Module 3: Melodieën schrijven
Een goede melodie kun je schrijven, maar ook construeren. Een goede melodie neemt de luisteraar mee en kan spelen met spanning. Dit leer je in deze sessie.
Module 2: Harmonie & akkoorden
Akkoorden zijn de lijm van een compositie. Wanneer je dit goed beheerst ben je vrijer en kun je sneller de juiste akkoorden vinden bij je melodie.
Module 5: De kracht van ritme
Ritme is universeel en kan je compositie heel erg goed maken. Het bestuderen van ritme en de keuzes daarin leer je in deze sessie. Het gaat erom je muziek ritmisch fris te houden.
Module 6: Orkestratie
Het spelen met kleuren is het leukst dat er is. Voor een orkest, solo instrument of samples, het gaat altijd om kleur en leren denken in timbres. Een goede instrumentatie ondersteunt je compositie. Hoe, leer je in deze sessie.
Module 7: Structuren & vorm
Structuur is altijd een issue. Gebruik je een bestaande of maak je je eigen structuur. Hoe neem je de luisteraar mee en maak je een spanningsboog.
Module 8: Filmmuziek
Filmmuziek is dienstbaar aan de film, het verschilt met autonome muziek. Hoe je filmmuziek maakt leer je in deze sessie. Van begin punten tot aan welke noten.
Module 9: Inspiratie van Ravel
In deze sessie leer je hoe Ravel mij inspireerde 'La Vie est Belle' te componeren. Je krijgt inzicht in het Metropole orkest en de mijn manier van werken in een grote productie.
Module 10: Overgangen
Elke muziek heeft overgangen. Hoe maak je deze overgangen bewust en hoe kun je spelen met de verwachtingen van de luisteraar?
Module 11: Muziek uit de 20ste eeuw
De compositietechnieken zijn in de 20ste eeuw enorm uitgebreid. In deze sessie een overzicht daarvan en hoe je deze zelf kunt toepassen.
Module 12: Muziek uit Amerika
Van Amerikaanse componisten kunnen wij Europeanen veel leren. De manier van denken verschilt en ook de technieken. Super boeiend om te zien hoe Cage omgaat met stilte.
Module 13: De Duits/Oostenrijkse muziek
Naast de grote componisten Bach, Mozart en Beethoven is er nog zoveel te leren van de componisten uit Duitsland en Oostenrijk. In deze sessie mijn inspiratie bronnen en uitleg over hun technieken.
Module 14: Het solo concert
Het schrijven van een stuk voor een solo instrument, met of zonder begeleiding, is een stevige opdracht. Wat ga je precies schrijven en waarom. Welke klanken kun je gebruiken en wat wordt de thematiek?
Module 15: Arrangeren van composities
Deze sessie is een groot praktisch voorbeeld van hoe je een eenvoudige compositie omzet naar een arrangement voor orkest. Ik laat je alle stappen en overwegingen zien.
Module 16: Walsen schrijven
Het schrijven van walsen geeft je verrassend veel vrijheid. In deze sessie de techniek achter het schrijven van een wals. Ik word hier heel blij van.
Module 17: De Hollandse school
De Hollandse school beïnvloed de hele wereld. Van Louis Andriessen tot aan Armin van Buuren. Daarom een kijk in de keuken van al deze stromingen en stijlen.
Module 18: Volksmuziek inspiratie
Leer hoe je schrijft met invloeden van volksmuziek. Welke componisten waren hier een voorbeeld in en hoe kun je die technieken toepassen in je eigen composities.
Module 19: Schrijven voor strijkers
Schrijven voor strijkers vraagt zijn eigen technieken en kennis. In deze sessie leer je over de kleur en timbres, toepassen in klassiek, pop en jazz en natuurlijk heel veel inspiratie.
Module 20: Impressionisme = inspiratie
Het impressionisme heeft een zeer grote invloed gehad op jazz, pop en klassiek. Het is de moeite waard om deze stijl goed te bestuderen en te bekijken welke technieken en kleuren toepasbaar zijn in je eigen composities.
Module 21: Reharmonisatie technieken
Akkoorden zijn er in allerlei soorten. Het is heel handig wanneer je akkoorden snel en vakkundig kan reharmoniseren, vervangen, door andere akkoorden met behoud van de functies. Het levert je nieuwe kleuren op en daarmee een leukere compositie.
Module 22: Contrapunt
Beheersing van het contrapunt is een magische kracht. Deze techniek helpt je goede melodieën schrijven en polyfone muziek. In deze sessie gaan we echt de diepte in en schrijven een motet.
Module 23: Componeren voor de stem
De stem is het meest elementaire instrument. Om hier goed voor te schrijven leer je in deze sessie technieken. Inzicht in partituren en muziek leert je welke mogelijkheden er zijn.
Module 24: Music Business 101
Het muziekleven is onstuimig, daarom is het goed om te weten hoe deze wereld in elkaar steekt, welke geld stromen zijn er, auteursrechten en meer. Hoe krijg je je eigen muziek gespeeld en uitgevoerd en wat zijn de inkomsten voor de componist?