Dit is natuurlijk een onmogelijke vraag, want voor iedereen is dit weer anders. De beste software is waarmee jij het best kan werken. Het zijn die programma’s die je workflow bevorderen.
Dat betekent wel dat je je moet verdiepen in de werking van een programma.

Wanneer je software kiest heb je een keuze uit twee: notatie programma’s & sequens programma’s.

Om met deze laatste te beginnen. De meest voorkomende zijn: Logic, Cubase & Fl-studio
Dit zijn echt super programma’s met heel veel opties.
Met een sequens programma kun je heel snel en eenvoudig opnemen via een microfoon, of via midi een software instrumenten inspelen. Je hebt vrij snel resultaat en kan de opname ook op vele manieren bewerken.
Soms is er ook de mogelijkheid om te werken met Loops. Dit zijn vooraf gecomponeerde stukjes muziek die je zelf in elke volgorde kan zetten.

software_setup_LCVoor een notatieprogramma is er eigenlijk de keuze uit twee: Sibelius of Finale.

Zelf ben ik al heel lang een Sibelius gebruiker en kan letterlijk lezen en schrijven met deze software. Mensen die Finale gebruiken hebben natuurlijk die zelfde ervaring en zullen ook niet zo snel overstappen naar de software van Sibelius.

Ook zijn er nog tal van gratis programma’s te verkrijgen als: MuseScore, Noteflight, Denemo & Capella

Persoonlijk ben ik geen voorstander van deze programma’s, omdat de mogelijkheden beperkt zijn en het delen van bestanden vaak voor problemen zorgt. Maar natuurlijk kun je wel een begin maken.

Het staat je natuurlijk vrij om te kiezen en vaak is budget een argument.
Wil je goed uitgerust zijn als componist dan raad ik Logic en Sibelius aan.
Maar Logic kost €229,99 en Sibelius € 599.
Dit is een goede investering voor een professional, maar ben je een liefhebber dan is het een behoorlijke uitgave.

[thrive_leads id=’4728′]


Ik wil je graag helpen!

Schrijf in de commentbox hieronder op waarom jij welke software gebruikt. Wat was je motivatie voor je keuze en hoe goed ken je het programma. Helpt de software je om in een goede workflow te komen en te blijven? En waarom blijf je deze software gebruiken?

Als dank voor je comment stuur ik je een aanbieding:
Een korting op de cursus Sibelius van Leren Componeren. Plaats je een  comment, dan is cursus slechts € 19 i.p.v. € 32.
Je krijgt dan onbeperkt toegang tot de meer dan 30 video’s over Sibelius waarin het programma duidelijk wordt uitgelegd.shutterstock_113468716

Waarom doe ik dit?
Het is mijn missie om componisten te helpen de muziek te componeren die in het hoofd al lang heeft geklonken en nu de wereld in moet. En omdat ik je graag waarde wil leveren.

Dus schrijf je comment hieronder en ontvang mijn cadeau.

Op je muzikale vrijheid,
Marco


  76 replies to "Wat is de beste software?"

  • Teun

   Aangezien ik niet erg lang iets met componeren doe, ben ik nog altijd bij GarageBand en MuseScore gebleven. Dit zijn fijne programma’s, maar je kunt er eigenlijk weinig mee (al leest MuseScore wel elk bladmuziekbestand dat er te vinden is).
   Ik ben al lang aan het zoeken naar een goed sequens programma, het is fijn om te weten wat het meeste gebruikt wordt. Dankjewel!

   Teun

  • Gerard

   Ik gebruik Finale al zolang als ik computers gebruik om muziek te schrijven – aanvankelijk Finale 98 op een Mac LC475 met A4-scherm en 80MB harde schijf. MB ja… Nu Finale 2014 op een 27′ iMac. Finale kan alles wat ik wil (en meer) en heb een handige werkwijze om score en partijen te maken.
   Over het algemeen vind ik het resultaat op papier of iPad van Finale mooier dan wat ik uit Sibelius zie komen. Maar dat is voor een belangrijk deel smaak natuurlijk. Siblius is makkelijker om te leren gebruiken dan Finale heb ik de indruk.
   Bij het samenwerken met andere muzikanten en componisten loop er vaak tegenaan dat ik Sibelius niet kan gebruiken: de interface voelt erg “Windows” aan, en dus begrijp ik de logica ervan niet. Het wordt tijd dat ik daar eens iets aan doe!
   Verder gebruik ik Logic 9. Met name om op te nemen (ook live) en af te mixen. Logic X ziet er goed uit, misschien toch maar overstappen…

   • Marco de Bruin

    Dank je wel Gerard,
    Wat bedoel je precies met Windows achtig? Ik heb trouwens gehoord dat Finale de eigenaar is geworden van Sibelius, gerucht of waarheid?

    • Martin Tarenskeen

     Hallo Marco,
     Het zit iets anders. Sibelius wordt en werd uitgegeven door Avid, dat onder andere ook Pro Tools uitgeeft.
     Een aantal jaren geleden werd het oorspronkelijke ontwikkelteam van Sibelius ontslagen en was er de vrees dat daarmee de verdere ontwikkeling van SIbelius tot stilstand zou komen.

     De ontslagen werknemers vonden onderdak bij concurrent Steinberg (bekend van onder andere Cubase) en gingen een geheel nieuw notatieprogramma ontwerpen. Daarbij moesten ze bij nul beginnen, want de oorspronkelijke Sibelius sourcecode was eigendom van Avid, ondanks dat zij die ontwikkeld hadden. Ze mochten dus geen gebruik maken van hun eigen creaties, maar konden wel leren van fouten uit het verleden en dingen meteen radicaal anders aanpakken.

     Het resultaat was het programma Dorico dat inmiddels hard op weg is een serieuze concurrent te worden van Sibelius en Finale – volgens sommigen overtreft het deze zelfs. Wel wordt gewaarschuwd voor een flinke gewenningsperiode en leercurve voor mensen die gewend zijn aan Finale of Sibelius.

     Dus: Steinberg Dorico mag zeker niet ontbreken in het lijstje van aanbevolen muzieknotatiet software!

     • Marco C. de bruin

      Dank voor deze update Martin. Heel blij mee.

  • maarten

   Ik gebruik ableton, ik heb aanvankelijk voor ableton gekozen omdat dit veel gebruikt wordt voor live optredens.
   Ondertussen ben ik al best vertrouwd met het programma, een goede workflow is zeker mogelijk. Eigenlijk vooral afhankelijk van de gebruiker zelf. Er is ook een interessante community waar je veel kan leren en contacten kan opdoen.

   Van notatie software heb ik al eens even met sibelius gewerkt maar nog weinig mee gedaan.

  • Ludo

   Ha Marco,

   Niet onbelangrijke detail: Logic draait alleen maar op een Apple besturingssysteem!

   Daarom gebruik ik nu Reaper, goedkoop en goed genoeg voor de veeleisende liefhebber.

   • Marco de Bruin

    Dank je Ludo, dat is een terechte opmerking.

  • Willy-Els van Vliet

   De Sibeliuscursus voor €27,50? Grijp je kans, zou ik zeggen.

   Zelf ben ik ook net met het gebruiken van een sequensprogramma begonnen. Ik gebruik Reaper. (Ik kan meeliften op de licence van mijn man, dus dat was een logische keuze.) Reaper is een wat nieuwer programma, dat ook door professionals gebruikt wordt. Je kunt een gratis, volledig werkende versie, downloaden om te proberen. De amateurversie kost 60 dollar en de professionele 225. Er zit geen verschil tussen de versies. Ze gaan uit van eerlijkheid en je krijgt reminders als de periode verstreken is. Alles waar ik Marco tot dusver over heb gehoord, zit er in.
   Omdat ik nog maar net begonnen ben, kan ik nog niet vertellen of het werkelijk heel handig is. Het geeft me in ieder geval de kans om het te leren en dan ga ik wel eens vergelijken met Logic, om te zien of dat voor mij geschikter is. Cubase zal wel boven de begroting blijven.

  • Joost

   Ik gebruik Ableton in combinatie met Push. Ik heb wel gezocht naar een notatie-programma maar Finale of Sibelius (alleen voor het omzetten van bladmuziek naar midi) is mij te duur.

  • Oscar

   Al sinds jaar en dag ben ik Linux gebruiker, maar daar is ook een zeer uitgebreid gamma aan software voor beschikbaar: je kunt er een complete digitale studio mee bouwen.

   De sequence software die ik gebruik is Rosegarden (rosegardenmusic.com). Gratis en zonder beperkingen. In combinatie met Fluid softsyth en Hydrogen drumsoftware kun je vrijwel alles.
   Voor notatie gebruikt Rosegarden en onovertroffen Lilypond; wat mij betreft de score software die de mooiste output levert, werkelijk alles kan, gratis is en… Nederlandse roots heeft 😉 (lilypond.org)
   De learning curve hiervan is vrij vlak, maar de documentatie en online support is heel goed.

   Lilypond is overigens onder water ook de score engine van denemo, ik dacht ook van MuseScore.

   Al deze software zit in de Ubuntu Studio distro (ubuntustudio.org), met nog veeeeel meer 😉

   Oh ja, de meeste software die ik hier noem is voor Linux, maar LilyPond is op alle systemen beschikbaar

  • Wim van Drunen

   Ik heb ooit een Music Producer cursus gevolgd bij de LOI. Daar werd een goedkopere versie van Cubase bijgeleverd. In een later stadium heb ik een computer gekocht, die volledig geschikt was voor sequencer programma’s, en daarbij kreeg ik de volledige versie van Cubase erbij.
   Voor zo’n programma is een cursus Cubase toch wel handig.
   Ik wist bijvoorbeeld eerst niet, dat je het programma kon instellen op solo of op arrangement met meerdere instrumenten. Ik had Cubase lang op solo staan, terwijl ik stukken invoerde met meerdere instrumenten. Vervolgens kreeg je een bar slecht geluid, wanneer je je stukken omzette naar MP3-bestand.
   Cubase is heel uitgebreid, maar eigenlijk wel handig als je een cursus Cubase hebt gehad…

  • Jeroen Figee

   Leuk Item!

   Ik gebruikte Atari eind jaren 80 en daar draaide al Cubase op. Als het goed is waren Protools [onder de naam die ze destijds hadden, Pro24 geloof ik ??] en Cubase 1 van de eerste daws. Ik heb zeker andere daws geprobeerd en ook echt op gewerkt; Protools, Ableton, Reaper, FLstudio, maar ik vind de interface van Cubase echt heerlijk en alles zit gewoon echt op de juiste plek en ik vind de manier van denken erg prettig. En dan de VSTi’s : yummm.

   Ik blijf proberen, kijken of de concurrent met iets moois komt … maar ze moeten me wel overtuigen. 🙂

   ‘sequens programma’ … zo las ik. Dat klinkt in mijn oren echt heel maf. D-jay en V-jay zijn ook in Nederland gebruikte termen. Sequencer, volgens mij ook.

  • Joan

   Beste Marco,

   Ik ben georiënteerd op klassieke muziek. Ik heb tot nu toe één partituur gecomponeerd, maar meer in de sfeer van een arrangement dan een nieuwe compositie. Vooraf had ik geen enkele kennis van notatieprogramma’s en daarom ben ik met MuseScore begonnen. Maar omdat dit programma erg beperkt was, ben ik verder gaan zoeken en vond het programma Mozart dat ik nu nog gebruik. Het is niet professioneel en het uiterlijk laat te wensen over, maar ik vind het wel gebruiksvriendelijk. En omdat ik geen plannen had om regelmatig te componeren, vond ik de aanschaf van een duur programma als Finale of Sibelius niet realistisch.

   Ik zou willen weten of en hoe ik een betere geluidsweergave kan krijgen bij het afspelen, want die is erg matig. Ik zie hier nogal wat namen van programma’s voorbij komen, maar ik heb geen enkele kennis van de mogelijkheden daarvan. Daarover zou ik meer inlichtingen willen hebben, voordat ik iets download, wat achteraf niet bruikbaar blijkt.

   • Marco de Bruin

    Beste Joan,
    De kwaliteit van je geluiden wordt bepaald door de gebruikte soundbanks. Bij een gratis programma zijn de geluiden waarschijnlijk ‘general midi’ en dus van een lage kwaliteit. Bij duurdere programma’s worden er ook betere geluiden geleverd.
    Je kunt natuurlijk ook je eigen geluiden bibliotheek kopen als ‘Vienna’. Maar let op: hoe beter de geluiden hoe hoger de prijs.
    Sibelius & Finale leveren elk hun eigen goede soundbanks mee.
    Kun je hier mee verder?

  • Vincent Bakker

   Ook hier al sinds jareb cubase gebruiker, helaas vind ik de notatie mogelijkheden van Cubase niet echt fantastisch, maar ben inmiddels zo gewend aan de cubase interface en en workflow dat overstappen geen echte optie is…

   En de discussie over sequens programma, of sequencer wil ik nog wel extra compliceren door het gebruik van de afkorting DAW…

  • Dominique Vijverberg

   Beste Marco,

   Ben begonnen met het maken van muziek in FL studio. Later ben ik overgestapt op Ableton, die naar mijn mening zeker in je lijst had moeten staan! Waar ik bij FL studio het overzicht nog wel eens kwijt raakte bij grote projecten, werkt Ableton supersnel en overzichtelijk. Ondanks het proberen van Logic een tijd geleden zorgt Ableton voor mij uiteindelijk voor de beste workflow. Het is dus niet alleen extreem geschikt vanwege ”live” mogelijkheden maar ook als DAW an sich.

   Met notatieprogramma’s als Sibelius heb ik nog geen ervaring, maar ben zeer benieuwd: Heeft deze software voor mij toegevoegde waarde als (melodisch) House producer?

   • Marco de Bruin

    Hoi Dominique,
    Abletone is het programma bij uitstek voor house producers. Werkt helemaal top!
    Sibelius is vooral een notatie programma, werkt dus heel goed als je veel met echte muzikanten werkt.
    Ik betwijfel of het een waardevolle aanvulling is voor de house producer.

  • Egbert Kruijver

   Hallo Marco,

   Ik heb een klein beetje kennis gemaakt met Sibelius, en dat lijkt mij het meest complete programma.
   Maar de mogelijkheden zijn zooooooo groot, dat ik door de bomen het bos niet zie en dus wel een cursusje kan gebruiken!
   Nb. ik heb een grappig Apple-programmaatje gedownload uit de App-store, genaamd Tonelist. Je kan daarin een simpel riedeltje spelen en er dan met de harmonizer-button akkoorden bij laten maken. Dat geeft dan ad random grappige uitkomsten. Een leuk speeltje dat je onverwachte invalshoeken geeft als je vastzit in je akkoordprogressie. Als je daarvan de midi-versie bewaart en die dan weer aanklikt, dan verschijnt (althans bij mij) die versie spontaan in Sibelius, en kan je ‘m daarin verder bewerken. De wondere wereld van de digitale muziekprogramma’s!
   Enfin, ik wil graag eens meedoen aan je Sibelius-cursus.

   Hartelijke groet, Egbert

  • Antoine van Kampen

   Hoi,

   Ik gebruik al sinds het Atari tijdperk Cubase (moment versie 7.5). Hiernaast gebruik ik WaveLab 8.5 (Steinberg), Sibelius 7.5, en BandInABox 2014. Ook heb ik verder een groot aantal plugins zoals RealStrat (MusicLab), AmpliTube (IK Multimedia), en allerlei sound libraries van voornamelijk Native Instruments (Ultimate 9) en EWQL Symphonic Orchestra en EWQL Symphonic Choirs. Dus voldoende om iets leuks te maken.

   Sinds ik recent met de cursus van Marco ben begonnen probeer ik wat te componeren in Sibelius, om daarna in Cubase een aantal live tracks toe te voegen en af te mixen. Een eerste resultaat hiervan kun je vinden op SoundCloud: https://soundcloud.com/skippystudio/seven-monkeys
   Ik hoop er nog veel te maken.

   Het kost inderdaad tijd en moeite om al deze programma’s onder de knie te krijgen (en te houden) maar dan zijn de mogelijkheden oneindig…..mits tijd het toelaat.

   Misschien is het een idee om op SoundCloud een groep LerenComponeren aan te maken waar de cursisten hun composities kwijt kunnen?

   Antoine

   • Marco de Bruin

    Hoi Antoine,
    Dat is een goed idee: een Soundcloud groep. Daar kom ik op terug.

  • Frieda

   Hallo Marco,

   Ik heb Sibelius gebruikt maar ben overgestapt naar Notion 5.0, een notatieprogramma. Het is misschien minder professioneel dan Sibelius maar ik vind het makkelijker werken.

   Groetjes Frieda

  • Leo de Bolster

   Hoi Marco,

   Ik gebruik al jaren met plezier het muziek notatie programma “PRIMUS”.
   Het is een simpel makkelijk te leren programma met heel veel mogelijkheden die je ook in de duurdere programma,s terug vind. Vreemd dat je van dit programma gebruik zo weinig hoort. Echter een nadeel is de geluidsweergave deze is wat aan de mindere kant.
   Voor een betere geluidsweergave gebruik ik dan daarom ook het notatie programma “FINALE”.
   De geluidsweergave van dit programma is naar mijn mening subliem, maar het programma is wat mij betreft moeilijk te bedienen.

   Mijn werkwijze is nu als volgt:
   Ik maak de muziek in het gemakkelijk te bedienen PRIMUS.
   Daarna exporteer ik het muziek bestand naar FINALE voor de betere geluidweergave.
   Een en ander is misschien wat omslachtig, daarom wil ik graag SIBELIUS uitproberen en gebruik maken van je cursus aanbod!

   Groeten,

   Leo de Bolster

  • Rosetty

   Sinds 14 jaar doen we alles met cubase ook noteren en bevalt prima. Groetjes

  • Koen

   ik gebruik al sibelius sinds versie 4 (nu 7) en ik gebruik het voornamelijk bij arrangeren voor blaaskapel muziek en coverbands.

   de mogelijkheid om MIDI bestanden maken en te editten heeft mij aardig wat tijdbesparing opgeleverd.

   midi exporteren gebruik ik om het in DAW software mixcraft te zetten om er dan hogere kwaliteit instrumenten en effecten onder te zetten. waarnaast ik dan thuis ook via de microfoon geluiden opneem om nummers samen te stellen.

   midi importen doe ik als ik een midi heb gevonden van een nummer dat we met `n band willen gaan spelen (of gewoon voormijzelf) en hier staat meestal al een hoop in qua akkoorden en instrumentverdeling. maar nog niet zodanig dat t copy paste is. dus er zit nog wel wat arrangeer werk in. maar beduidend minder dan het uitschrijven op gehoor.

   wat mij wel nog irriteert (kan aan mij liggen) is dat een overgebonden noot niet overgebonden klinkt.

   • Marco de Bruin

    Beste Koen,
    Voor overgebonden noten gebruik je de bindingsboog in je keypad, rechtsonder. Voor frasering gebruik je de slurs, shortcut = letter s

  • jan klein swormink

   Ben ooit gestart met eLogic, de voorloper van Logic. Toen erg veel energie gestoken in het programma onder de knie krijgen, ondanks dat ik eigenlijk meer bladmuziek georiënteerd was, dus een oplossing als Finale of Sibelius zou dan beter passen. Voor mij zou ook het meest ideale zijn, eerst in Sibelius noteren en dan effecten en mixen in Logic. Wel eens geprobeerd, maar werkt nog te omslachtig. Gelukkig kun je ook in Logic heel behoorlijke score maken.
   Verder experimenteer ik (tegenwoordig) zo weinig mogelijk met nieuwe programma’s, kost me teveel tijd.

   Groeten

   Jan

   • Marco de Bruin

    Beste Jan,
    Wat kan is dat je Sibelius in Rewire modus laat meedraaien tegelijk met Logic. De timelines lopen dan gelijk en je kunt in beide programma’s tegelijk werken. Op die manier eb je et voordeel van elk programma. Werkt heel erg goed en handig en bespaart soms heel veel tijd.

  • Willywilly

   Hi Marco,
   De notatie-programma’s van Finale en Sibelius zijn top programma’s als het op schriftuur aankomt. Zelf werk ik met logic. Een programma dat in de jaren tachtig ontwikkeld werd door de firma Emagic uit Duitsland. In beginstadium een programma met veel haken en ogen, maar de software ontwikkelaars luisterden naar ons, “de muzikanten” om er een top programma van te maken dat zowel als sequencer en als notatie programma optimaal kan functioneren. Begin 21ste eeuw werd de firma door Apple overgekocht en werden er belangrijke stappen gedaan om de software zowel inhoudelijk als cosmetisch aan te passen. Qua schriftuur kan het zowat alles aan en via Melodyne (een plugin), kan je audio kanalen omzetten naar midi.
   Ik heb in de eerste plaats voor al mijn eigen werk de layout gedaan in Logic. Voor moeilijkere werken gebruikte ik af en toe ook het programma Indesign in combinatie met Logic omdat er veel tekst, grafieken, en/of tekeningen moesten bijgevoegd worden. Eens je het programma Logic door en door kent denk ik niet dat je nog iets anders wil. Maar dat is mijn persoonlijke visie.
   Sibelius heb ik ook al eens bekeken en ik denk dat de leercurve gemakkelijker is dan bij Finale waar “the sky the limit” is.
   That’s it for now.
   Grtzz.
   Willywilly

  • Jeroen

   Ik gebruik Sibelius 7.5 om mijn compositie voor de NBE compositiewedstrijd in te noteren. Ik vind het handig werken maar er zijn te veel mogelijkheden. Het is dus soms lang zoeken naar het goede menuutje. Ik gebruik het omdat ik dan met Marco dingen uit kan wisselen. In het gratis filmpje van Marco over Sibelius zag ik al meteen een paar goede tips. Met name dat je met de keypad heel snel noten kan invoeren.
   Groeten,
   Jeroen

  • Aad

   Ik gebruik al sinds het Atari tijdperk Cubase (moment versie 7.5)en Halion 5 voor de sounds.

  • Frans Heijdemann

   Al jaren gebruik ik Personal Composer, en dat bevalt me nog steeds goed.
   Het is in de eerste plaats een muzieknotatieprogramma, maar met aardig wat MIDI-functies. Het resultaat ziet er altijd goed uit – ik weet dat Finale in bepaalde opzichten meer mogelijkheden heeft, maar ik heb wel muziek gezien die met Finale was geschreven en er echt niet mooi uitzag, of onoverzichtelijk was.
   Met Personal Composer gebeurt dat niet gauw. Ik weet van verschillende mensen die veel muziek publiceren dat ze ook Personal Composer gebruiken. De prijs is een stuk lager dan van Sibelius: een versie met enigszins beperkte mogelijkheden in de zin van de omvang van de partituur (maximaal 8 notenbalken per systeem) kost ca. 65 euro, een uitgebreidere ca. 130 euro, de meest uitgebreide versie ca. 180 euro.

  • Steven Alexander Smith

   Ik moet eerlijk zeggen, ik gebruik er geen één.
   Ik componeer op de ouwe manier, maar ik heb heel lang over gedacht om zoiets te gebruiken en zou heel graag zoiets hebben.
   En hulp met de cursus zou te gek zijn!

   • Marco de Bruin

    Beste Steven,
    Dank voor je bericht. Je kunt nu aan de slag met de cursus.
    Als je ervaart hoe het werkt zal het je workflow enorm versnellen.
    Marco

  • Addy Scheele

   Hallo Marco,

   Ik gebruik Cubase vanaf 1990, dus dat was nog in het Atari tijdperk.
   Later kon ik synchroniseren met 2 Akai DR4 HD recorders, dus toen kon ik ook audio opnames combineren met midi. Heb veel filmmuziek, cd producties en arrangementen gemaakt met Cubase.
   Sinds kort heb ik ook Sibelius om het printwerk er wat professioneler uit te laten zien. Sibelius was en is voor mij een hele omschakeling en ik componeer en arrangeer dan ook nog steeds vanuit Cubase, omdat ik daarin veel intuïtiever kan werken, vanuit improvisatie, zoals ik nu eenmaal gewend ben.
   Bij het precieze arrangeerwerk pak ik ook nog steeds potlood en papier, evenals bij sommige componeerwerkzaamheden, zoals teksten op muziek zetten. Wat mij erg tegenviel in Sibelius was en is het ontbreken van een audiotrack die gewoon met het arrangement kan meespelen. Bij het maken van transcripties of additionele arrangementen is dit eigenlijk onmisbaar. Gelukkig kan dat in Cubase wel en via Rewire valt het ook nog te combineren met Sibelius.

  • Gaston Wallé

   Ik heb vroeger Garageband gebruikt om mijn muzikale ideeën als demo’s vast te leggen. Ik zit er over te denken om Logic aan te schaffen, omdat ik het idee heb dat dat het beste aansluit op wat ik gewend was. Ik heb ook een tijdje naast iemand gezeten die Cubase beheerst om samen muziek op te nemen en nou ben ik wel professionele applicaties gewend in mijn audio visuele vak, maar ik vind dat geen toegankelijk programma naar mijn idee. Vrij omslachtig voor een beginneling.

   Tijdelijk doe ik heden dingen op Adobe Audition, maar dat is meer een geluids-nabewerkings applicatie voor AV postproductie, niettemin kan ik er wel enigszins intuïtief mee uit de voeten. Logic is denk ik voor mij het beste wat muziek maken betreft. Ik heb ook gekeken naar de tips omtrent Sibelius en Finale. Ik kan geen noten lezen of schrijven dus dat zijn waarschijnlijk geen programma’s voor mij. Wel ben ik nieuwsgierig naar de MIDI mogelijkheden die mij opvielen bij de Finale-introductie.

  • Basil

   Ik ben een paar jaar geleden gestuit op het programma Harmony assistant. Daar kan je mee componeren, bladmuziek ontwerpen en printen, midi enz enz.

   Het is werkelijk fantastisch en kan alles. Het kost slechts 70 euro en heb je eenmaal een licentie gekocht, dan heb je levenslang de updates gratis (net als bij Fl-Studio trouwens)

   Een aanrader!

   http://www.myriad-online.com/en/products/harmony.htm

  • Cédric

   Ik componeer heel erg graag en ik vind het heel tof,
   maar ik zou een programma willen. Ze zijn heel erg duur dus ik zal eens
   kijken hoe sibelius werkt

   grtjes,
   Cédric

  • Ronald Sevenster

   Ik zoek een componeerprogramma zonder allerlei toeters en bellen. Het gaat mij erom dat er een notenbalk op het scherm komt in klavier-notatie of concert-partituur vorm, en dat ik daarin de muziek kan invullen.
   Vervolgens moet deze muziek afgespeeld kunnen worden op de computer. Welk programma heb ik daarvoor nodig?

   • Marco de Bruin

    Beste Ronald,
    Ik raad je toch Sibelius aan. Werkt eenvoudig. Heeft ook alle toetsers en bellen, maar kun je negeren.
    Werk je op een ipad, dan kun je ook denken aan Score pad of iets dergelijks.
    Succes!

  • Peter van den Dool

   Zelf gebruik ik http://www.musescore.nl. Het bevalt me prima. Ik gebruikte op mijn vorige computer de gratis versie van finale gebruikt. Was ook een goed programma. Maar omdat ik me meer richt op improviseren dan op componeren doe ik er nog niet zo veel mee. Dat gaat nu wellicht anders worden, nu ik de site lerencomponeren.nl heb ontdekt.

  • Adriaan

   Goedenmiddag Marco,

   Wat is het programma met waarmee ik met microtonen kan programmeren en met een goed geluid? FL Studio gebruik ik daar nu voor.

   Bedankt,

   Groeten Adriaan

   • Marco de Bruin

    Beste Adriaan,
    Daarin kan ik je eigenlijk niet goed helpen. Misschien dat FL-studio dit goed kan, maar wellicht ook andere programma’s.
    Toch nog even op onderzoek uit.

    Hartelijke groet, Marco

    • Adriaan

     Beste Marco,

     Bedankt voor je bericht. Ik hoor graag van je nadere onderzoek hihi. Het is zo onduidelijk in FL Studio, die microtonen. Zou Sibelius dat niet beter doen?

     Groeten Adriaan

  • Willem

   Beste Adriaan,
   In het verleden heb ik met het muzieknotatieprogramma Notation2 (Magix) gewerkt. Dat werkte redelijk goed. Ik ben benieuwd of ik mijn partituren van Notation2 in Sibelius kan inlezen. Kan jij daar iets over zeggen?
   En waar kan ik Sibelius het beste kopen?

   Groeten, Willem

   • Adriaan

    Beste Willem,

    Ik heb van noch het programma Sibelius als wel van Notation2 enig verstand. In FL Studio kan dat volgens mij niet. Misschien heeft Marco er een antwoord op. Wat betreft waar je het beste Sibelius kan kopen… Ik denk thomann.de

    Adriaan

  • Martijn

   Ik heb jarenlang Encore gebruikt maar ben na de zoveelste crash toe aan een solide muzieknotatieprogramma. Ik krijg graag je tip over waar ik Sibelius het beste (en snel) kan aanschaffen.

   • Marco de Bruin

    Beste Martijn,
    Je kunt Sibelius op vele plekken kopen. Google maar eens. Bax-music is een muziekwinkel en weten ze over het algemeen waar ze het over hebben. Meer dan bij Bol.com.
    Succes!

  • Willy

   Al jaren gebruik ik Sibelius 6 bevalt heel goed. Gebruik het met name om bestaande partituren aan te vullen met andere instrumenten of omzetting in andere toonsoorten. Mijn Mac book is gecrasht Sibelius 6 is ook weg.
   Hoe kom ik nu aan Sibelius 6 (Sibelius 7 zitten zoveel veranderingen in daar heb ik geen zin in)
   Willy

   • Marco de Bruin

    Beste Willy, er is nu zelfs Sibelius 8 op de markt. Sibelius 7 & 8 zijn inderdaad een stuk anders geworden, met name de interface. Maar na enige tijd werken zal je merken dat het fijner is. Als je bij Sib 6 wilt blijven neem dan eens contact op met een verkoper als BAX-Shop. Ik heb er geen aandeel in, maar wellicht kunnen zij je beter informeren over de mogelijkheden.
    Hartelijke groet, Marco

  • Adriaan Hazendonk

   Goedenavond Marco,

   Sorry, ik heb niet goed opgelet met de eisen.

   Mijn software is FL Studio 12. Ik gebruik de gratis demo versie. Daar zijn veel mogelijkheden in. Het is daarbij wel zo dat je na her opslaan niet meer bewerken kunt. Maar ik vind dat juist een goede motivatie om het nummer in 1 keer af te maken, haha. Nadeel vind ik dat de vooringeprogrammeerde muziekinstrumenten een beetje irreeel zijn, hoewel het er wel veel zijn.

   Groeten,
   Adriaan Hazendonk

  • Hans Vrijmoed

   Ik ben ook op zoek naar een mizieknotatieprogramma. Wat ik mis in de
   diverse reacties js het programma Capella. Is er iemand die hier ervaring mee heeft?

  • Peter Beckers

   Hi Marco,
   Ik gebruik Logic en Lilypond/Denemo en Hydrogen.

   Logic is erg uitgebreid en soms zoek ik meer naar een optie dan ik componeer, maar ik ben er erg tevreden mee. de notatiemogelijkheden van Lilypond nemen ook nog steeds toe. Dat het in het begin ingewikkeld is, is alleen in het begin. Denemo maakt het gelukkig beter hanteerbaar.

  • Joep de Bont

   Dag Marco
   Ik heb jaren met NWC Noteworthy composer gewerkt. Prima voor eenvoudige partituren en als studiemogelijkheid voor mijn koorleden. Groot nadeel: werkt alleen op Windows. Met een omzetprogramma lukte het ook op mijn MacBook, maar met beperkingen. Nu lukt updaten niet meer, en kan ik niet meer bij mijn bestanden. Meer dan vervelend. Leest Sibelius ook Nwc bestanden? Zodat ik ze evt kan omzetten? Dan zou ik daarheen kunnen switchen.
   Andere tips wellicht?

   • Marco de Bruin

    Beste Joep, dank voor je bericht. Ik heb geen idee of Sibelius dit formaat kan lezen. Stuur me een file en ik probeer het voor je.
    Andere tips heb ik op dit moment niet voor je.
    Met plezier, Marco

  • Emke

   Hoi Marco,
   Ik ga beginnen met componeren, maar wil wel grote partituren schrijven (symfonie orkest). Zijn er gratis (evt. goedkope) programma’s die dit aanbieden? Ik heb net wat door de reacties gekeken en de beste optie leek Lilypond. Is dit een goed programma of zijn er betere programma’s?
   Alvast bedankt!

  • Ton Coumans

   Dag, Marco,
   De wereld van de muzieknotatie was in de jaren ’90 wellicht vrij klein en overzichtelijk. Hoe het zij, toeval bracht mij bij Capella. Ik ben geen componist, maar lever al meerdere jaren als vrijwilliger bladmuziek en midi-bestanden aan een aantal koren. Bijzonder prettig is de scan-module van Capella: bladmuziek van behoorlijke druk-kwaliteit wordt zonder veel problemen omgezet naar digitale bladmuziek. Dat betekent: weergave per stem of SATB, printable, te exporteren als midi-bestand enz.. Voor een componist digitaliseer ik sinds kort zijn geschreven werk(en). De afwerking (fraseringsbogen, herstellingstekens) vraagt naar verhouding veel tijd, maar wellicht biedt de zeer recent gelanceerde nieuwe versie 8 daarvoor oplossingen. .

  • josé fontaine

   Hallo Marco,
   ik gebruik al jaren Sibelius 5.10 maar heb nog Encore bestanden die ik graag zou openen met een recenter Sibelius programma, is dat mogelijk?

   • Marco de Bruin

    Beste José, Sibelius 5.10 is al een oude, als je bedenkt dat er gewerkt wordt met Sibelius 8.
    Helaas is het zo dat Encore files niet kunnen worden ingelezen door andere software. Als het je lukt om de noten uit te printen, kun je het opnieuw invoeren in Sibelius. Is wel even werk, maar dat is de enige manier. Encore inladen in Sibelius werkt niet.
    Succes! Marco

  • José Fontaine

   bedankt voor de uitleg, ik zal iemand moeten zoeken die nog met encore werkt.

  • Willy van Diggele

   Hallo Marco,
   Ben ooit in 1998 gestart met Music Write Plus van Voyetra. De partituren zagen er prachtig uit, maar je kon er geen triool mee invoeren.
   Daarom ben ik in 1999 overgestapt naar Magix Notation. Dit programma voldeed altijd prima. Ik gebruikte het voor het maken van meerstemmige partituren, met tekst en gitaar/piano tabs.
   Ik ben 10 jaar ernstig ziek geweest en helemaal uit de roulatie. Na Magix Notation opnieuw te hebben geïnstalleerd, blijken er problemen. Oude bestanden worden niet weergegeven of krijgen het predicaat ‘BAD’ en een aantal functies werken niet goed. Ook is het telefoonnummer van de helpdesk (80c p/m in guldens) niet meer bereikbaar. Ik denk dat de boel gaat crashen.
   Welk programma zou voor mij het handigst zijn?

   • Marco de Bruin

    Beste Willy, mooi dat je het componeren weer gaat oppakken. Ik raad altijd Sibelius aan, maar dat programma heeft een stevig prijskaartje.
    Van het gratis programma MuseScore hoor ik goeie dingen. Heeft wel zijn beperkingen, maar het is gratis.
    Succes!

  • Mayte Levenbach

   Hoi Marco,

   Ik gebruik al jaren Garageband, maar ben aan het overwegen om Logic te gebruiken, gewoonweg omdat deze meer functies heeft en net betere kwaliteit aflevert dan Garageband.
   Ik heb jaren met Sibelius gewerkt die iemand op mijn Mac heeft gezet, maar nu is mijn Mac overleden en moet ik het toch zelf aanschaffen. Ik zit tegen het kostenplaatje te hikken….
   Aangezien ik binnenkort een stukje ga schrijven voor een symfonie orkest, ben ik aan het twijfelen of ik de standaard versie kan kopen, of dat ik toch de ultimate versie moet aanschaffen.
   Normaliter kom ik wel met 16 notenbalken uit en het prijsverschil is wel erg veel…

   • Marco de Bruin

    Beste Mayte, dank voor je bericht. Als je in de toekomst verder gaat werken met het schrijven van orkestpartituren dan kan het handig zijn om Sibelius in huis te hebben. De standaard versie lijkt me zeer geschikt en je kunt altijd upgraden, lijkt me. Het is een super programma en ja het kost serieus wat geld, maar dat geld vergeet je wel weer, de ervaring niet. Maar dat is mij ervaring natuurlijk.
    Hartelijke groet, Marco

  • Marie-Louise Dusée

   Hier een musescore gebruiker, waar inmiddels een versie 3.0 van is. Voor amateur en semi-professional een prima arrangeer-programma. Het geluid is redelijk en zelf te mixen. Hoewel de bladmuziek er nu al veel beter uitziet dan voorheen, lees: minder rommelig, is daar nog veel te verbeteren. Ik bekijk dat vanuit mijn vak als grafisch vormgever. Door middel van .xml bestand uit te wisselen met de meeste notatie-software.

   • Marco de Bruin

    Dank je wel Marie-Louise, zo blijf ook ik op de hoogte van de laatste updates.
    Mooi dat het voor jou werkt!

    Met plezier, Marco

  • Koos Jansen

   Werk vooral voor arrangeren met Sibelius en ken de meest gebruikte opties wel. Bij vragen weet ik snel antwoorden te vinden op het internet, maar ik denk dat ik die handige kneepjes die ik al jaren mis toch graag zou aanleren of willen zien.

   • Marco de Bruin

    Beste Koos,
    Dank voor je antwoord. Als je alle kneepjes wilt leren en er ook snelheid in wilt hebben/krijgen dan raad ik je deze cursus aan:
    http://lerencomponeren.nl/sibelius/

    Daarin leer je alles wat een arrangeur nodig heeft.

  • Jeronimus

   Ik gebruik al vrij lang Logic en weet niet anders . Zeker voor mij als composer en gitaardocent een fijn onderdeel van mijn homestudio. Je krijgt er tegenwoordig zoveel extra’s bij daarvoor heb je wel een tijdje nodig om dat eigen te maken.
   Als notatieprogramma gebruik ik Notion ( Presonus) . Vanaf het begin dat ik een iPad heb werk ik daar al mee . Heel fijn voor composities en voor lesmateriaal. Geen muis , werkt met touch en overal te gebruiken .

  • Willem de Bruin

   Ik gebruik al jaren ‘PersonalComposer’ en ben daar zeer tevreden over. Helaas zijn de makers met pensioen gegaan en zijn er geen updates meer. Het is alleen nog te koop bij https://www.educatieve-media.nl/
   De demo versie is gratis, maar je kunt niets opslaan.

  • Mathias Van Aken

   Ik heb vele jaren Finale gebruikt, ben nu overgestapt op Musescore en nog geen seconde spijt van gehad. Ik denk dat u uw mening over dit programma toch moet bijstellen. Er wordt voortdurend gewerkt aan de verbetering van dit programma en de set van functionaliteiten is erg uitgebreid. Ik zou nooit terug naar Finale willen.

   • Marco de Bruin

    Beste Mathias, Ook ik heb nu Musescore op mijn computer staan, zodat ik die files kan openen. Echt vaardig ben ik er nog niet mee. Dat ben ik wel in Sibelius, dus voorlopig blijf ik dat gebruiken. Het is vaak wat je gewend bent en tijd wilt investeren om over te stappen.
    Finale is nooit mijn software geweest.

  • Frank Joosten

   Ik ben voornamelijk bezig met arrangementen van bestaande muziek voor mijn ensemble (dubbelriet, 2 hobo’s, althobo en fagot). Daarvoor heb ik een programma dqt foutloos kan inscannen waarna in daarna kan transponeren naar de ligging van de instrumenten in mijn kwartet. Eerder met gratis versies gewerkt maar het inscannen was bedroevend en vroeg heel veel correctie werk. wat heeft dan de voorkeur: Finale of Sibelius?

   • Marco C. de bruin

    Beste Frank, mijn voorkeur heeft dan Sibelius, omdat dit programma ook een apart scanprogramma heeft.

  • Sam Sampler

   Voor componeren gebruik ik Reaper, daarvoor cubase. Reaper is in al haar eenvoud goed te doen. Er zijn op youtube veel filmpjes te vinden over het gebruik van het programma. Stuur het programma aan met een nectar lx88+, probeer eens Reaper zou ik zeggen. Leuke site dit, en ook de comments zijn leuk om te lezen.

  • Chr. H.

   Regelmatig transponeer ik partijen (of delen van een partij) voor een ander instrument (orkest).
   Lang geleden heb ik een programma ‘personal composer’ gekocht en later daarbij ‘sharpeye’ dat OCR (muziek) kon lezen.
   Op mijn nieuwere laptops kan ik deze programma’s nog steeds installeren en ze gebruiken samen met photoshop voor het eindresultaat. Waarschijnlijk kost het me meer ‘flow’-tijd dan de programma’s die hier eerder zijn beschreven, maar ik kan ze niet vergelijken; dat scheelt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.