Een maand lang was ik ondergedompeld in een intens verhuisproject. Na al het opknapwerk van ons nieuwe huis, ben ik met mijn gezin verhuisd naar een prachtige omgeving aan de oostkant van het Groene Hart.
Daardoor kwam al het werk voor Leren Componeren even stil te liggen.
Het kon niet anders, want er is haast: één dezer dagen word ik voor de tweede maal vader.

Eigenlijk was het een heel mooie ervaring om mijn bedrijf een maand stil te leggen. Het maakte mij duidelijk wat echt belangrijk is en daar zul je de komende tijd meer van merken.
Het tempo van mijn bedrijf was laag en als ik de parallel trek met muziek, dan is een laag tempo ook wel eens lekker.
Een laag tempo geeft je tijd om de zaak te laten bezinken en afstand te nemen.
Ook ik ben wel eens slaaf van mijn computer, want snelle tempi klinken nu eenmaal lekkerder als een computer je muziek afspeelt. Dat is een gevaar van digitaal werken, maar dat ter zijde.

Het kiezen van het tempo vereist aandacht.
Moet het 120 zijn of 122 of toch 124 bpm?

Wat is het juiste tempo om de luisteraar in de juiste mood te krijgen?

Een goede methode om het tempo te bepalen is door je muziek zelf te zingen. Welke tempo zingt het lekkerst?
Ook kun je het spelen op de piano, liefst voor iemand anders, dan sla je twee vliegen in één klap:

 1. Je ervaart zelf het tempo.
 2. Een ander ervaart het ook en kan je feedback geven.

Vergelijk het eens met sporten, bijvoorbeeld hardlopen. Tijdens het hardlopen zoek je naar het juiste tempo.
Een tempo waarin je in een cadans komt en je lichaam het volhoudt.
Zo is het ook muziek.
Met het juiste tempo, houdt de luisteraar het langer vol.

metronome-lerencomponerenVan Quincy Jones weet ik dat ze heel exact alle tempi hebben bepaald van de Michael Jackson liedjes. Welk tempo past het best bij de groove en welk tempo maakt dat het verkoopt.

Ik denk dat mijn punt duidelijk is.
Nu mijn vraag aan jou: hoe bepaal jij het tempo van je compositie?
Welke methode gebruik je of ga je juist op je gevoel af?

Schrijf je beste tips hieronder op.

En ga er ook even voor zitten om de antwoorden van anderen te lezen. Als je een bijdrage leest die jou raakt of helemaal klopt voor jou – neem het over en laat het de ander weten door te reageren op zijn of haar comment.

We zijn heel benieuwd!

Op je muzikale vrijheid,
Marco C. de Bruin en team Leren Componeren

PS. De winnaar van de coaching uit de vorige blog is: Klaas Peter Olijnsma.
Van harte gefeliciteerd Klaas, je krijgt 30 minuten gratis coaching!


  3 replies to "Wat is het juiste tempo?"

  • Paul Christian Simon

   Hallo Marco

   Wanneer ik in Sibelius de nootjes heb ingevoerd van mijn compositie
   dan speel ik deze eerst in een veel te hoog tempo af. Ik kom dan wat los van
   mijn verwachtingen wat komt en hoor beter fouten in de compositie zoals b.v. een maat te weinig rust in een overgang in de melodie.
   Daarna ga ik met het tempo omlaag tot ik het goed vind. Als ik het tempo de volgende dag
   met frisse oren nog goed vind, dan laat ik het zo. Zo niet, zelfde procedure.

   Groet, Paul

   • Wim

    Hoi Paul,

    Dit is een bruikbaar goeie tip, volgens mij! Moet ik onthouden dus… Bedankt!

    Groet,

    Wim

  • Wim

   Een app downloaden, met een (digitale) metronoom op je smartphone. En vastleggen in welk tempo je loopt in een bepaalde stemming. Bijvoorbeeld in welk tempo je vrolijk door de stad loopt, of verdrietig etc. Dit tempo kun je dan weer gebruiken bij je song of muziekstuk, waardoor het ‘body’ krijgt. Je kunt ook aan anderen vragen, welk tempo het best bij je muziekstuk past. Nadeel is dan wel misschien dat verschillende, verschillende meningen geven.
   Volgens mij moet de componist zelf, zowel de emotie en de groove bepalen. Maar als het om een song gaat, gaat het om het ritme van de vocalist(e). Dus in het geval van Quincy Jones: Michael Jackson.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.