Soms kan ik zo verzonken zijn in een tv-serie, dat ik me niet kan voorstellen dat deze eindigt. Dat binnenkort de laatste aflevering te zien is en dat ik dan afscheid moet nemen van al die karakters en het verhaal.
Hoe gaat het verder? Wat gebeurt er met die en die?
Het verhaal moet toch door, net zoals in het echte leven?
Toch?

Niet dus. Het stopt gewoon. Het is over en uit.

Kan het met muziek ook zo zijn?

Dat je zo verlangt naar het volgende stuk, de nieuwe noten van een componist of juist die van jezelf. Het is een gezonde nieuwsgierigheid naar het nieuwe.

Stel dat je zo muziek kunt schrijven dat je zelf ook telkens uitkijkt naar je nieuwe noten. Wat gaat het dit keer worden? Waarmee verras ik mezelf nu weer, welke technieken gebruik ik, kan ik het dit keer totaal anders orkestreren?

Dit is een top gevoel en zorgt ervoor dat je in flow blijft. Die creatieve spier blijft in beweging.
En dat is precies wat het moet zijn: die creatieve spier moet in beweging blijven.

Soms zijn er periodes dat ik weinig tot niets componeer. Dat gebeurd wel eens. Dat komt omdat ik vooral in opdracht werkt en de opdrachten soms even op zijn.

Hoe houd ik dan wel mijn creativiteit in beweging?

Dat doe ik door te blijven improviseren, idee├źn te genereren voor die aanstaande compositie, muziek van anderen analyseren, de oude schoolboeken van het conservatorium weer eens doornemen, inspirerende artiesten bestuderen en meer.

Zorgen dat ik in conditie blijft en feeling met de materie blijf houden.

Nu mijn vraag aan jou: hoe blijft jouw creativiteit in conditie?

Ik ben nieuwsgierig en hoop van je te leren.
Schrijf je antwoord hieronder en maak kans op een gratis ticket voor de aankomende Live workshop van 27 november in Ede.

Op je muzikale vrijheid,
Marco


  3 replies to "Ik kan er geen afstand van doen"

  • David

   Interessant weer ­čÖé
   Hoe blijft mijn creativiteit stromen? Hmmm, eigenlijk moet ik daarop antwoorden dat dat niet altijd het geval is. Toch bedenk ik me dat ook als ik zelf niets bedenk, ik wel luister naar anderen en daar, bewust of onbewust, weer idee├źn uit haal voor eigen werk. Daar moet ik dan wel bij zeggen dat ik vooral arrangeer, componeren doe ik vrij weinig.
   Analyseren van anderen doe ik zeker wel, onder andere door nummers of muziekstukken na te maken en door goed luisteren het origineel zo dicht mogelijk te benaderen. Dat is erg leerzaam, vooral op het gebied van orkestratie, wat ik vervolgens weer kan toepassen in eigen werk.
   Tja, van mij leer je dus niets, want dit doe je zelf al allemaal ­čśë

  • Steven De Baecke

   Om creatief te blijven luister heel veel naar muziek zeker naar muziek die je niet kent : andere genres, voor jou ongewone bezettingen, …
   Steeds met een ontvankelijk oor.
   Analyseer vaak op vlak van alle muzikale parameters : melodie, harmonie, ritme, textuur, vorm en als het kan met een partituur.
   Laat de muziek vertraagd op je inwerken, stel de muziek die je beluisterd hebt voor inwendig, speel ze na op een instrument of speel ze na.
   Spoel terug naar passages die je raken.
   Stop de muziek ergens willekeurig en maak zelf een eigen vervolg.
   Stel je een ander arrangement of instrumentatie.
   Kijk naar andere kunstwerken of alledaagse dingen die tracht te verklanken.
   Laat je raken door 1 enkel ding: 1 klank, 1 beeld, 1 woord, …. En wees zen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.