Als geboren Rotterdammer voel ik grote affiniteit met deze uitspraak.
Ik houd van hard werken en mensen die dit doen.

Als je al je materiaal verzamelt en gekozen hebt is het tijd om je compositie werkelijk te gaan schrijven.
De laatste letter uit S.P.I.D.E.R. => ‘Recreate’: het scheppen van je compositie.

Dit is altijd makkelijker gezegd dan gedaan.
En soms moet je het credo ‘Niet lullen maar poetsen’ ter harte nemen.
Het beste nette woord voor dit credo is natuurlijk: VOLHARDEN.

Marinus Knoope zegt hierover in de creatiespiraal:
“Als je met volledige inzet en geconcentreerd aan het werk gaat, zul je er langzaam maar zeker helemaal in opgaan, zoals een kind volledig opgaat in zijn spel. Je bijt je er in vast. Je voelt de druk van je eigen planning.
Maar er is ook de blijde verwachting die je in staat stelt om met oneindig geduld aan je project te blijven werken.”

Volharden is een vaardigheid die je kunt leren.
Het gaat enerzijds over wilskracht, discipline, moeite doen, je grenzen verleggen, maar gaat ook over het bereiken van een zekere cadans, over overgave, over meestromen.
Uiteindelijk gaat het er om in een ‘flow’ te komen: het plezier dat je ervaart om volledig met je aandacht, kwaliteit en energie ergens aan te werken.

En dit is het grootste geheim van een succesvol componist: Volharden, volhouden en elke compositie tot een einde brengen. Ultieme stap hierin is de muziek op de lessenaar van het orkest, big band of muzikant te krijgen.

Volharden is voor mij een staat van zijn. Wanneer ik in ‘Flow’ ben, kan ik niet stoppen en focus ik alleen op dat wat ik wil doen. Dat gebeurt eigenlijk alleen als ik aan een compositie werk waarbij alle klopt: een goed idee, uitdagende bezetting, materiaal dat sprankelt en plezier hebben om te componeren.

Deze staat van zijn kan ik inmiddels zelf oproepen en dat is erg prettig.
Maar kun jij dat ook?
Wat doe jij om in een goede ‘flow’ te komen?

Vroeger tijdens het huiswerk maken zette ik muziek op, tijdens het hardlopen luister ik naar luisterboeken, als ik ga tuinieren doe ik speciale handschoenen aan, bij een bespreking doe ik mijn geluksschoenen aan, tijdens een blog schrijven schakel ik social media uit en zo meer.

Wat doe jij?
Wat doe jij om in een goede ‘flow’ te komen?

Schrijf je antwoord hieronder in de commentbox.
Onder de commentatoren verloot ik 2 tickets voor de Workshop op 27 november.

Op je muzikale vrijheid,
Marco C.


  4 replies to "Niet lullen maar poetsen"

  • Vincent Bakker

   De beste manier om in flow te komen is wat mij betreft het loslaten van (al dan niet zelf opgelegde) verwachtingen, deadlines en verplichtingen, maar juist het in een spelende modus terecht komen door gewoon te beginnen aan de taak die voor me ligt.

   Om flow vast te houden moet je in ieder geval niet te moe zijn, of gepreoccupeerd met bijzaken. Telefoon/partner/kinderen/afleiding UIT! De omgeving moet dus aangepast zijn aan de werkzaamheden die flow vereisen.

   Begin met focus op iets haalbaars en liefst inspirerends, dan in en uitzoomen op details en grote lijnen zoals zich dat op natuurlijke wijze vanzelf aandient.

   Een grote complexe taak (het programmeren van software of het maken van een compositie) bestaat meestal uit een boel kleinere en minder complexe taken.
   De kleine succesjes rijgen zich aaneen, en op een gegeven moment is het project klaar. Alles wat zich in de tussentijd afspeelt is FLOW, zolang de aandacht bij het project blijft.

   kortom: al dan niet gehinderd door planning gewoon beginnen met het plukken van laaghangend fruit en zo dient de flow zich vanzelf aan. NIET piekeren over problemen binnen het project maar doorwerken aan de dingen die gewoon oplosbaar en doebaar zijn.

   Soms helpen kleine persoonlijke rituelen: het zetten van een pot koffie of ander genotmiddel, een kleine wandeling of fysiek of mentale oefening om in de juiste stemming te komen, het klaar zetten van alle middelen die gebruikt worden of nodig zijn voor de taak die voor handen ligt.

   Zoek droog hout en maak een klein vuurtje, uiteindelijk kan elke kleine creatieve vonk genoeg zijn om een enorme fik te stoken. Geniet van de warmte van het vuur!

   • Marco de Bruin

    Dank je wel Vincent. Mooi uit een gezet.

  • Steven De Baecke

   Om in de flow te komen is planning voor mij een belangrijke.
   Net als bij het plannen van een optreden of sportwedstrijd bereid je je geest en lichaam voor naar dat moment.

   Stel je hebt dit weekend 2 uren vrij gehouden hebt om te schrijven. Zorg dan dat je werkruimte op orde staat op voorhand. Genoeg muziekpapier, potlood en gum klaar, comfortabele stoel, ….. Bedenk ook al op voorhand dat je dat moment mag koesteren voor jezelf. Je kijkt ernaar uit en zorgt voor de juiste stemming: kopje koffie, goed uitgeslapen, gsm op stil, ,frisse neus gehaald, … Ik stel me dat moment van tijd voor mezelf ook voor.

   Tevens gun je jezelf ook de mogelijkheid om te mogen prutsen of knoeien. De enige voorwaarde is dat je je amuseert maar ook tegelijkertijd dingen Vastlegt.
   Soms is de drang naar wat doelloos improviseren groot.
   Dit doorbreek ik door dingen die lekker klinken op te nemen of op te schrijven en bij te houden. Ook al is dit een enkele melodielijn of progressie.
   Soms neem ik bewust een keukenwekker als wake up call die me dan vertelt van te stoppen met freewheelen en terug te komen bij het verzamelde materiaal waaraan ik wil werken. Lukt het me niet om iets te kiezen uit mijn vergaard materiaal dan neem ik een teerling die mij door toeval dwingt naar iets en zo een focus legt. Zo ook kan onvrijwillige keuze een scheppende flow genereren ook in het aanwenden van compositietechnieken en zo de flow op gang houden.
   Je kan steeds op keuzes (die al dan niet vrijwillig heb gemaakt )terugkeren maar ik bedenk wel dat het lege blad wel beschreven dient te worden want dit is een voedingsbron die je unieke ik sowieso ontwikkelt en verder brengt als componist.

   • Marco de Bruin

    Mooi Steven! Precies zoals ik het ook doe. En je omschrijft heel mooi dat het je taak is je flow te onderhouden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.