Bekijk de video en plaats een comment:

Plaats je comments, tips, vragen of bijdragen hieronder.

Op je muzikale vrijheid,
Marco C.


    3 replies to "Schönberg inspireert"

    • Jeroen Swarte

      Je gaat wel erg kort door de bocht met een heel aantal dingen. Ik zou niet willen stellen dat Schoenberg ‘het ensemble’ heeft bedacht. En het is ook wel jammer dat je de suggestie wekt dat het bij Mahler alleen maar om kwantiteit gaat, en bij Schoenberg ‘dus’ om kwaliteit. Ook lijkt het me niet terecht om te stellen dat die emancipatie van het ensemble Schoenbergs grootste verdienste is; je noemt wel een aantal keren de twaalftoonstechniek, maar je slaagt er niet in iets wezenlijks daarover uit te leggen. Dat kan ook niet in minder dan 10 minuten.
      Hij heeft inderdaad een compositietechniek ontwikkeld waarmee de tonale wetmatigheid kwam te vervallen. Dat was zijn grote verdienste. Hij heeft ons laten zien dat het anders kan, en dat iedereen dat kan. Maar dan vind ik het weer jammer dat je over jazzy kwartstapelingen begint… heeft daar niets mee te maken. Beter is om uit te leggen (net zo simpel) dat de IV-V-I cadens buiten werking is gesteld. Iedereen kent de logica van die cadens, en dus de impact als je die ongeldig verklaart.
      Natuurlijk zijn je opmerkingen over zijn ongekende moed volkomen terecht! Inderdaad een inspirerende man.

      • admin

        Dag Jeroen,

        Nobody’s perfect.

        Maar volgens mij mis je het punt:
        Deze blog is bedoeld om, in slechts 10 minuten, te laten zien wat de mindset van Schönberg is. Zijn manier van denken, werken en wat zijn verdiensten zijn, o.a. het startpunt van de ensemble cultuur en de 12-toons techniek.
        Dit heeft als gevolg dat alles even kort aangestipt wordt.

        Je opmerking over het buitenwerking stellen van de cadens IV-V-I is terecht. Echter heb ik het vermogen te denken als een jazzpianist en daarom benoem ik de kwart-stapeling als een jazzy gebruik. Net zoals de invloeden bij Gershwin of de glissando trombone in de Bolero.

        Dank voor je comment. Dit maakt alles weer scherper.

    • Marco

      Beste Jeroen, dank voor je comment.
      In deze korte blog wil ik binnen tien minuten een beeld geven van deze man. Natuurlijk ga ik dan kort door de bocht in de onderwerpen. Dat is niet erg.

      Het uitleggen van de 12-toons techniek kost wat meer tijd, dus ik stip het aan. In de sessies van LerenComponeren ga ik hier heel uitgebreid op in.

      Ik ben met je eens dat Schönberg de cadens Iv-V-I buiten werking stelt. De parallel met jazz is voor mij snel gelegd, omdat dit een veel voorkomende techniek daar is. Het deed mij ook denken aan de jazzy invloeden bij andere componisten als Gershwin of de trombone glissandi on de Bolero.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.